Onze beoordeling in de Lekker 2013:

“Maar liefst drie gastvrouwen, Marieke Bakker, Femke Baars en Didi Laan, zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Chef-kok Michiel Bakker met zijn team draagt ontfermt zich over de inwendige mens. En dat doet hij goed. In dit knusse restaurant, met een terras voor zonnige zomerdagen op een beschut plein met uitzicht op de dorpskerk, proeven we de passie voor mooi en eerlijk eten. De menukaart staat vol met aantrekkelijke Frans-Italiaanse gerechten en we starten met salade van kreeft en gekonfijte Livar-procureur met knolselderijcrème, toast van focaccia en een groenekruidendressing, met zorg opgemaakt en puur van smaak. We vervolgen met dun gesneden gegrilde coquilles op rode biet met geschaafde truffel en een luchtige saus van eendenlever. Subliem! En ja, hoe prachtig, heerlijk en eigentijds is het pièce van boerderijeend op vier manieren met belugalinzen, gebakken spruitjes, sjalotjes, eigen jus, sinaasappel en specerijen. Wat een goede cuissons hebben alle onderdelen: de filet mooi rosé, de miniworstjes sappig, de foie perfect gebakken in een ‘jasje’ en de warme rillette met aardappelpuree geserveerd in een weckpotje. Het kan niet anders of ook het dessert stemt tot tevredenheid: twee bereidingen van pure- en melkchocolade met nougatparfait, spongecake, gel van cranberry en amandelgianduja. De dessertwijn, een Domaine Pouderoux, Maury Grand Reserve, een krachtige zoete rode wijn met vanille en overrijp fruit, houdt zich er prima staande bij. Chapeau!”

Onze beoordeling in de Lekker 2014:
Chef-kok Michiel Bakker en Sous-chek Pim Bisselink hebben ervaring opgedaan in niet de minste restaurants als Visaandeschelde in Amsterdam en Merlet te Schoorl. Vakmanschap is er dus wel degelijk. Het komt alleen niet helemaal uit de verf tijdens ons bezoek en dat heeft alles te maken met de wonderlijke combinaties op het bord. De runderbavette van het hoofdgerecht ligt onder een laag dikke hollandaisesaus en een goed stuk stoofvlees is bedekt met een ‘dak’ van basilicumblaadjes. Het overdadige garnituur van bosui, saffraanaardappels en jus van morilles maakt een rommelige indruk. Kennelijk wil de keuken imponeren door zoveel mogelijk ingredienten op het bord te leggen, maar dat is helemaal niet nodig, want de cuissons van het vlees zijn perfect. Door te beperken komen pure smaken veel beter tot hun recht.
En dat terwijl we ons enthousiasme nauwelijks kunnen bedwingen bij het voorgerecht van zacht gegaarde zeeduivel met auberginecreme en coulis van gepofte puntpepers. Mooi in evenwicht en zalig van smaak, net als de gruner veltliner die erbij geschonken wordt. Toe een ‘groot’ kaasbord dat we mogen delen. We genieten van zes soorten, die oplopend van smaak en prima van temperatuur zijn. Het zou overigens geen slecht idee zijn om het interieur eens aan te pakken. De geknutselde plafondlampen van lege flessen en de de bestekklok hebben hun beste tijd gehad en de toiletten zijn echt aan vernieuwing toe.

Onze beoordeling in de Lekker 2015:
Dit restaurant bevindt zich in een pittoresk pand in de dorpsstraat van Castricum. De menukaart belooft hedendaagse gerechten met veelvuldig gebruik van streek- en seizoensingrediënten. Het interieur oogt klassiek met veel donkerbruine elementen en de donkere lambrisering met schrootjes doet een beetje gedateerd aan. Ook het servies, tafellinnen en bestek is wel aan vervanging toe. Maar het gaat natuurlijk in de eerste plaats om wat er op het bord komt en dat is overwegend goed. Entrée van Lakenvelder rund bevalt goed. Hoge kwaliteitsproducten zorgen voor een malse tartaar en een smaakvolle beleving. Het gepocheerde kwarteleitje loopt nog iets, waardoor de tartaar nog smeuïger wordt. Bisque van langoustines is krachtig en wordt geserveerd in een klein glaasje. Daar hadden we meer van gelust! Jammer dat de rouleau van brioche gevuld met biologische eendenlever niet helemaal gaar is en de uiencompote onder de brioche voegt niet veel toe. Pièce is winterkabeljauw – skrei – op twee manieren bereid. De mooie kwaliteit vis wordt een beetje ondergesneeuwd door de overheersende korst van groene kruiden en Hollandse garnalen. De op de huid gebakken naturel-variant is goed en de schaaldierjus erbij smaakt ronduit verrukkelijk. Kokos spongecake met bananencrème, sorbetijs van lychee en gin, mousse van exotisch fruit en citroengras is too much. De samenhang op het bord ontbreekt volledig. Minder is meer luidt ons advies. Het chocoladetruffeltje bij de koffie smaakt naar meer, dat dan weer wel. En de rekening is alleszins schappelijk. Nu nog even wat puntjes op de i.

Restaurant ‘t Eethuysje is verkozen tot Beste onderneming van het jaar in Castricum in de categorie horeca!
We zijn erg blij en willen graag ons team bedanken en ook iedereen die op ons heeft gestemd: bedankt!

In het klassement voor de Nationale Restaurantweek Publieksprijs eindigde Restaurant ‘t Eethuysje op de tweede plek van alle deelnemende restaurants in de regio Noord-Holland.
04 Mar 2010
Thursday, March 4, 2010

Cadeaubonnen, Bongo en Nationale dinercheque

0 Comment

Geef ook eens een cadeaubon van Restaurant ‘t Eethuysje cadeau, dat valt altijd in de smaak.

Naast onze eigen cadeaubonnen, kunt u nu bij ons ook betalen met de Nationale Dinercheque.

Met dit culinaire geschenk kunt u bij ons genieten van een heerlijke lunch of diner. De Nationale Diner Cheque is verkrijgbaar bij de VVV, de meeste Postkantoren en de ANWB en is onbeperkt geldig. Zie www.dinercheque.nl

Ook Bongo cadeaubonnen kunnen bij ons ingeleverd worden: Bongo Hightea en Bongo Gastronomie

07 Feb 2010
Sunday, February 7, 2010

Lovende recensie Over de Tong (9-!)

0 Comment

23 december 2009 verscheen een lovende recensie van culinair journalist Jurriaan Geldermans in het Noord-Hollands Dagblad (wekelijkse rubriek ‘Over de Tong’). We werden gewaardeerd met een 9- en daar we zijn we best trots op!

Gezegend zijn zij…

Culinair redacteur Jurriaan Geldermans prikt wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Deze week: ‘t Eethuysje in Castricum. Het resultaat: 9-

Mijn schoonbroer Fons tipte afgelopen zomer restaurant ’t Eethuysje. Nu ben ik gek op tips – vooral over uitspanningen op het platteland, waar de spoeling immers dunner is dan in de steden – maar het duurt altijd even voordat ze worden gehonoreerd. Vandaar pas nu, voor de kerst, naar Castricum getogen…

Voor een oude liefde in feite, want meer dan dertig jaar geleden prikte ik al vorken in deze pijpenla aan de Dorpsstraat. Toen hingen er nog van die rood-wit geblokte Holly Hobbit-gordijntjes voor de ramen. En ook toen al heette het ’t Eethuysje, met zo’n Holly Hobbit ’y’. Je kon er in het begin best eten, maar later werd het meer een zaak voor satéetjes-pindasaus.

Sinds een maand of acht zijn Michiel en Marieke Bakker (rechts op de foto) er neergestreken, samen met hun vrienden Muus Rietveld (links) en Femke Baars (niet op de foto). De twee mannen – klaargestoomd bij grote zaken als VisaandeSchelde te Amsterdam en Merlet in Schoorl – staan achter de kachel, de meiden ’aan de voorkant’.

Holly Hobbit ging overboord (behalve in de naam dan) om er een warme, eigentijdse uitstraling voor terug te krijgen, compleet met wijnkelderbehang op de muur. Want wijnen zijn hier bijna net zo belangrijk (en mooi!) als het eten. Over eten gesproken: Michiel en Muus hebben altijd een maandmenu van drie gangen (€ 32,50), dat eenvoudig is uit te breiden tot vier (€ 38,50) of zelfs meer. Je kiest er gewoon een à la carte-gerecht bij. Zo gezegd zo gedaan. Maar eerst een paar zelf gebakken broodjes, met boter, olie en zout. Wat… hebben ze deze zelf gebakken? Ja. Maar ze hebben ze ook ingevroren. En daarna opgepiept in de heteluchtoven. Dan krijg je suffe broodjes, waarvan de buitenkant schilfert en het hart uitdroogt. Dat wordt sparen voor een stoomoven, jongens. Of elke dag verse bolletjes bakken…

Dan de blijde boodschap. Meteen bij het voorgerecht al valt op dat het maandmenu geen half werk is: filet van wilde heilbot met ragfijne plakjes langoustine, gelijk schubben geschikt. Erbij gaat zeer notige rucola, die prachtig combineert, het hoeve-eitje, dat een krokant jasje draagt van gefrituurd notendeeg. Heel leuk en super lekker! Er gaat ook saffraanmayonaise bij, die met zijn vettigheid en uitbundige smaak de rest nogal overheerst. Maar dat is slechts een kleinigheid. Drink er de Franse sauvignon blanc Capucine bij, met een parfum van rijp geel fruit, en je kerst kan niet meer stuk.

De Thaise kokos-kippensoep (tom ka kai) als tussengerecht is een ster waard. Van Bethlehem of Michelin, maakt niet uit. Vol van smaak, licht pedis, verzacht door de kokos en opgefrist met citroengras. Met onderin veel krab, die je ook gefrituurd terugvindt op een salade van zeewier. En dan hebben we het over softshell krab, die gevangen wordt op het moment dat-ie aan het vervellen is (’verschalen’ eigenlijk) en dus bloot rond zwemt. Verder een kostelijk garnalenbroodje van loempiadeeg en – eigenlijk ook overbodig – roze pepermayo. Hef samenzang aan. De creatie rond fazant is al net zo top: op het vel gebakken borst (sappig), gekonfijt dijtje (tikkie droog), zeer smaakvol saucijsje (kruidig!) en een klein stukje dij (het lekkerste van alles). Met als garnituur hete bliksem (zoet-fris van de appeltjes), kruim van spek, beetgare spitskool en een kroketje van zuurkool. Alle klokken luiden nu!

De toet brengt zang, trom en bellen samen: crème brûlée van amandel, een taartje van peer en speculaasparfait, amandelkrullen en gemberroom. De crème zelf is wat dun (eerder vla), maar de mix van smaken zou de drie wijzen naar Castricum lokken. Zoet (die brûlée), notig (amandel), pittig (gember), zuivels (room), kruidig (speculaas) en fris (peer).

Zeg schoonbroer Fons, zullen we voor de kerst reserveren? Vol??? Gezegend zijn zij die een plaats vinden in deze herberg…

Fijne kerstdagen allemaal!

Jurriaan Geldermans